1271. De Israëlieten geloofden niet in Christus, het verbond van God, maar geloofden dat als er alleen de tempel was, ze veilig zouden zijn.(Jeremia 7:9-11)
Mattheüs 21:12-13, Markus 11:17, Lukas 19:46

In het Oude Testament geloofden de Israëlieten dat zelfs als ze tegen God gezondden, ze zouden worden gered als ze de tempel zouden betreden.(Jeremia 7:9-11)

Jeremia 7:9 Zult gij stelen, doodslaan en overspel bedrijven, en valselijk zweren, en Baal roken, en andere goden nawandelen, die gij niet kent?
10 En dan komen en staan voor Mijn aangezicht in dit huis, dat naar Mijn Naam genoemd is, en zeggen: Wij zijn verlost, om al deze gruwelen te doen?
11 Is dan dit huis, dat naar Mijn Naam genoemd is, in uw ogen een spelonk der moordenaren? Ziet, Ik heb het ook gezien, spreekt de HEERE.

Jezus dreef de Joden uit de tempel omdat ze er een kuil van overvallers van hadden gemaakt.(Mattheüs 21:12-13, Markus 11:17, Lukas 19:46)

Mattheüs 21:12 En Jezus ging in den tempel Gods, en dreef uit allen, die verkochten en kochten in den tempel, en keerde om de tafelen der wisselaars, en de zitstoelen dergenen, die de duiven verkochten.
13 En Hij zeide tot hen: Er is geschreven: Mijn huis zal een huis des gebeds genaamd worden; maar gij hebt dat tot een moordenaarskuil gemaakt.

Markus 11:17 En Hij leerde, zeggende tot hen: Is er niet geschreven: Mijn huis zal een huis des gebeds genaamd worden allen volken? Maar gij hebt dat tot een kuil der moordenaren gemaakt.

Lukas 19:46 Zeggende tot hen: Er is geschreven: Mijn huis is een huis des gebeds; maar gij hebt dat tot een kuil der moordenaren gemaakt.