53. Co by Matthew řekl v evangeliu Matthew?Ježíš je Kristus, který se předpokládal, že přijde ve Starém zákoně.
Matthew 1:1, 16, 22-23, Isaiah 7:14, Matthew 2:3-5, Micah 5:2, Matthew 2:13-15, Hosea 11:1, Matthew 2:22-23, Isaiah 11:1

Matthewové evangelium bylo napsáno pro Židy.Matthew svědčí o Židech v Matoušově evangeliu, že Ježíš je Kristus prorokovaný ve Starém zákoně.

Matthew začíná Matthewové evangelium odhalením, že Ježíš přišel jako Kristus, který by přišel jako potomek Abrahama a Davida.(Matthew 1:1, Matthew 1:16)

Matthew 1:1 Kniha (o) rodu Ježíše Krista syna Davidova, syna Abrahamova.

Matthew 1:16 Jákob pak zplodil Jozefa, muže Marie, z nížto narodil se JEŽÍŠ, jenž slove Kristus.

Ve Starém zákoně bylo také prorokováno, že se Kristus narodil z panenského těla a Ježíš se narodil z panenského těla podle tohoto proroctví.(Matthew 1:18-23, Isaiah 7:14)

Matthew 1:18 Jezukristovo pak narození takto se stalo: Když matka jeho Maria snoubena byla Jozefovi, prve než se sešli, nalezena jest těhotná z Ducha svatého.
19 Ale Jozef muž její spravedlivý jsa, a nechtěv jí v lehkost uvésti, chtěl ji tajně propustiti.
20 Když pak on o tom přemyšloval, aj, anděl Páně ve snách ukázal se jemu, řka: Jozefe synu Davidův, neboj se přijíti Marie manželky své; nebo což v ní jest počato, z Ducha svatého jest.
21 Porodíť pak syna, a nazůveš jméno jeho Ježíš; onť zajisté vysvobodí lid svůj od hříchů jejich.
22 Toto pak všecko stalo se, aby se naplnilo, což povědíno bylo ode Pána skrze proroka, řkoucího:
23 Aj, panna těhotná bude, a porodí syna, a nazůveš jméno jeho Emmanuel, jenž se vykládá: S námi Bůh.

Isaiah 7:14 Protož sám Pán dá vám znamení: Aj, panna počne, a porodí syna, a nazůve jméno jeho Immanuel.

Ve Starém zákoně bylo také prorokováno, že se Kristus narodil v Betlémě a Ježíš se narodil v Betlémě podle tohoto proroctví.(Matthew 2:3-5, Micah 5:2)

Matthew 2:3 To uslyšev Herodes král, zarmoutil se i všecken Jeruzalém s ním.
4 A svolav všecky přední kněží a učitele lidu, tázal se jich, kde by se Kristus měl naroditi.
5 Oni pak řekli jemu: V Betlémě Judově. Nebo tak jest psáno skrze proroka:

Micah 5:2 A ty Betléme Efrata, jakžkoli jsi nejmenší mezi tisíci Judskými, z tebe mi vyjde ten, kterýž má býti Panovníkem v Izraeli, a jehož východové jsou od starodávna, ode dnů věčných.

Ve Starém zákoně bylo také prorokováno, že Bůh vyvolá Krista z Egypta a Ježíš přijde do Izraele poté, co byl v Egyptě podle tohoto proroctví.(Matthew 2:13-15, Hosea 11:1)

Matthew 2:13 Když pak oni odjeli, aj, anděl Páně ukázal se Jozefovi ve snách, řka: Vstana, vezmi dítě i matku jeho, a utec do Egypta, a buď tam, dokavadž nepovím tobě; neboť bude Herodes hledati dítě, aby je zahubil.
14 Kterýžto vstav hned v noci, vzal dítě i matku jeho, a odšel do Egypta.
15 A byl tam až do smrti Herodesovy, aby se naplnilo povědění Páně skrze proroka, řkoucího: Z Egypta povolal jsem Syna svého.

Hosea 11:1 Když dítětem byl Izrael, miloval jsem jej, a z Egypta povolal jsem syna svého.

Také ve Starém zákoně bylo prorokováno, že Kristus by byl nazýván nazarene a Ježíš žil ve městě Nazareth podle tohoto proroctví.(Matthew 2:22-23, Isaiah 11:1)

Matthew 2:22 A uslyšev, že by Archelaus kraloval v Judstvu místo Herodesa otce svého, obával se tam jíti; a napomenut jsa od Boha ve snách, obrátil se do krajin Galilejských.
23 A přišed, bydlil v městě, jenž slove Nazarét, aby se naplnilo, což povědíno bylo skrze proroky, že Nazaretský slouti bude.

Isaiah 11:1 Ale vyjdeť proutek z pařezu Izai, a výstřelek z kořenů jeho vyroste, a ovoce ponese.