Máté 3:3, Ézsaiás 40:3, Malakiás 3:1, Máté 3:11, János 1:33-34, Máté 3:16, Ézsaiás 11:2, Máté 3:15, János 1:29, Máté 3:17, Zsoltárok 2:7

Az Ószövetség azt jósolja, hogy lesz valaki, aki felkészíti az utat Krisztusra.Ez a személy a Keresztelő János.(Máté 3:3, Ézsaiás 40:3, Malakiás 3:1)

Máté 3:3 Mert ez az, a kirõl Ésaiás próféta szólott, ezt mondván: Kiáltó szó a pusztában: Készítsétek az Úrnak útját, és egyengessétek meg az õ ösvényeit.

Ézsaiás 40:3 Egy szó kiált: A pusztában készítsétek az Úrnak útát, ösvényt egyengessetek a kietlenben a mi Istenünknek!

Malakiás 3:1 Ímé, elküldöm én az én követemet, és megtisztítja elõttem az útat, és mindjárt eljön az õ templomába az Úr, a kit ti kerestek, és a szövetségnek követe, a kit ti kívántok; ímé, eljön, azt mondja a Seregeknek Ura.

A baptista János azt prófétálta, hogy Krisztus megkeresztelje a Szentléleket.(Máté 3:11)

Máté 3:11 Én ugyan vízzel keresztellek titeket megtérésre, de a ki utánam jõ, erõsebb nálamnál, a kinek saruját hordozni sem vagyok méltó; õ Szent Lélekkel és tûzzel keresztel majd titeket.

A baptista János emellett tanúsította, hogy Krisztus volt az, akinek a Szentlélek, amikor megkeresztelkedett.Az Ószövetségben előre jelezte, hogy a Szentlélek Krisztusra kerül.(János 1:33-34, Máté 3:16, Ézsaiás 11:2, Ézsaiás 42:1)

János 1:33 És én nem ismertem õt; de a ki elkülde engem, hogy vízzel kereszteljek, az mondá nékem: A kire látod a Lelket leszállani és rajta megnyugodni, az az, a ki keresztel Szent Lélekkel.
34 És én láttam, és bizonyságot tettem, hogy ez az Isten Fia.

Máté 3:16 És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízbõl; és ímé az egek megnyilatkozának néki, és õ látá az Istennek Lelkét alájõni mintegy galambot és õ reá szállani.

Ézsaiás 11:2 A kin az Úrnak lelke megnyugoszik: bölcseségnek és értelemnek lelke, tanácsnak és hatalomnak lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke.

Ézsaiás 42:1 Ímé az én szolgám, a kit gyámolítok, az én választottam, a kit szívem kedvel, lelkemet adtam õ belé, törvényt beszél a népeknek.

Amikor Keresztelő János megkeresztelte Krisztust, a világ minden bűneit átadták neki.(Máté 3:15, János 1:29)

Máté 3:15 Jézus pedig felelvén, monda néki: Engedj most, mert így illik nékünk minden igazságot betöltenünk. Ekkor engede néki.

János 1:29 Másnap látá János Jézust õ hozzá menni, és monda: Ímé az Istennek ama báránya, a ki elveszi a világ bûneit!

Isten megerősítette az a szó, hogy Jézus Isten fia volt, aki Krisztus munkáját teljesíti.(Máté 3:17, Zsoltárok 2:7)

Máté 3:17 És ímé egy égi hang ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.

Zsoltárok 2:7 Törvényül hirdetem: Az Úr mondá nékem: Én fiam vagy te; én ma nemzettelek téged.